M.B. Barcelona | viernes, 29 de mayo de 2015 h |

Amb l’objectiu de conèixer les necessitats tecnològiques de pacients i cuidadors en l’àmbit sanitari, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) ha creat una enquesta en línia. Aquesta nova eina s’impulsa juntament amb la Fundació TicSalut i és el resultat de la petició expressa dels mateixos pacients. “Els pacients han observat que no tot el que ofereixen les noves tecnologies en el sistema de salut els pot resultar útil ni tot el que necessiten hi és”, va destacar Roser Vallès, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut i secretària del CCPC. “Es van oferir 16 pacients interessats a formar grup i treballar en aquest tema. Es van reunir amb els representants del TicSalut i junts van elaborar aquesta enquesta, que forma part del pla estratègic del CCPC”, va explicar Vallès, qui també va destacar que el pla estratègic del CCPC té vuit línies i totes les accions relacionades en donar resposta a les necessitats de pacients i famílies s’engloben en la tercera línia, com és el cas de la carpeta “La meva Salut” i de la nova enquesta en línia.

L’enquesta, nova eina del CCPC

L’enquesta “Els pacients i les TIC en la cura de la seva salut” consta de trenta-sis preguntes repartides en sis blocs, que fan referència, entre altres, a la interacció amb els professionals sanitaris, els tràmits electrònics, les consultes sobre temes de salut a la xarxa, etc. L’enquesta es pot respondre a través del web del Canal Salut. Segons Vallès, els resultats es faran públics en un mes aproximadament. “Un cop feta l’explotació de dades i tinguem els resultats començarem a definir i implementar accions concretes segons el resultat d’aquesta enquesta”, va dir Vallès, qui també va destacar que aquesta enquesta es presenta com l’espai d’intersecció entre allò que necessita el pacient amb el que està fent, actualment, el professional mèdic relacionat amb les noves tecnologies.

Vallès va recordar que el CCPC és el precursor d’iniciatives i d’eines per als pacients fetes amb els pacients. “A la Unió Europea valoren molt el que estem fent des del CCPC perquè som els únics que realment estem fent una actuació clara i definida amb la participació dels pacients en les polítiques de salut”, va dir. Vallès també va destacar l’estructura del CCPC com a model referent. “Tenim un feedback del pacient cap a l’Administració, i a la inversa, de forma continuada i estable que està creixent molt i, gràcies a la col·laboració i el treball en equip, estan sortint noves idees que es duran a terme en els propers mesos”.