DESIGN HEALTH BARCELONA/ Identificades pels alumnes d’aquest programa

br

Redacció Barcelona | jueves, 05 de diciembre de 2013 h |

A finals d’octubre va començar el període d’immersió clínica dels alumnes del programa Design Health Barcelona i, en només cinc setmanes, ja han identificat prop de 1.000 necessitats clíniques no satisfetes.

D·Health Barcelona (veure GM nº 463) és el primer programa formatiu en biodisseny que s’imparteix al nostre país i, durant vuit setmanes, fins a mitjans de desembre, els alumnes, distribuïts en tres grups, se submergeixen en les rutines de tres centres sanitaris de prestigi internacional que col·laboren amb el programa: l’Hospital Clínic, l’Institut Guttmann i l’Hospital Sant Joan de Déu.

El seu objectiu és clar, identificar necessitats mèdiques no cobertes per, després, desenvolupar solucions innovadores.

A l’Hospital Clínic, els alumnes de d·Health estan immersos en l’Institut Clínic del Torax (ICT), amb orientació a la Unitat d’Arítmies. A l’Institut Guttmann busquen innovacions en l’àmbit del dany cerebral adquirit i la lesió medul·lar traumàtica. A l’Hospital Sant Joan de Déu treballen en l’àrea de neonatologia per millorar l’assistència mèdica a nadons prematurs i els nadons amb problemes de salut.

D’entre totes les necessitats clíniques no satisfetes, cada grup seleccionarà aquella amb més impacte potencial i desenvoluparà una solució, en forma d’un nou producte o servei, per presentar davant d’un panell internacional d’inversors a finals de maig del 2014. De fet, a l’imatge es pot observar dos prototips de dispositius mèdics sorgits d’un programa com d·Health: un llapis de glicerina per millorar la higiene de les orelles i que ajuda a prevenir problemes d’oïda en les persones d’edat avançada i un llibre-agenda per al seguiment de l’embaràs de les dones que viuen en zones amb pocs recursos del planeta.

Biocat ha arribat a un acord amb Alandra Medical Inc, una companyia mexicana especialitzada en la innovació i el desenvolupament de dispositius mèdics que està seleccionant projectes competitius en tecnologies mèdiques en què invertir. Les propostes ideades pels alumnes de d·Health competiran amb les millors escoles de biodisseny del món en el Repte per la Innovació Mèdica per obtenir aquest finançament. L’objectiu de l’ajut és accelerar la sortida al mercat d’aquestes innovacions i que els pacients se’n pugui beneficiar el més aviat possible.