GM Barcelona | viernes, 08 de septiembre de 2017 h |

Una recerca de la Unitat de Neurobiología del Desenvolupament de l’Institut de Neurociències d’Alacant explica per què el cor acaba situat a l’esquerra en l’edat adulta. La raó, segons els investigadors alacantins, està en una sèrie de gens que durant el procés embrionari empenyen l’òrgan fins a la seva posició final en la meitat esquerra del cos.

Segons ha informat l’institut alacantí, que publica la seva recerca en la revista Nature, el cos mostra una “simetria bilateral externa” que a nivell intern no es manté perquè presenta “moltes asimetries en la posició dels diferents òrgans”.

Concordança

En el cas concret del cor, la seva posició amb el pol inferior apuntant a l’esquerra és fonamental perquè hi hagi una concordança adequada amb les venes i artèries. El 50 per cent de les alteracions detectades en néixer són malformacions cardíaques i moltes d’elles tenen a veure amb defectes en el posicionament del cor.

“El cor apareix inicialment en la línia mitjana i sabem que es desplaça a l’esquerra. Com? Perquè hi ha unes cèl·lules que, una vegada format el primordi cardíac, arriben des dels dos costats de l’embrió cap al centre. Però arriben moltes més des del costat dret que de l’esquerre, desplaçant el cor cap a l’esquerra”, ha explicat Ángela Nieto.

Fins ara, l’opinió que dominava era que hi havia una sèrie de senyals en el costat esquerre de l’embrió que es reprimien en el costat dret perquè es produís l’asimetria. No obstant això, l’equip de Nieto va descobrir l’existència d’un altre mecanisme addicional, preponderant en el costat dret: “Ens trobem gens que s’expressaven més en el costat dret. Sabíem que aquests gens eren inductores de moviments cel·lulars, per la qual cosa pensem que podrien existir moviments predominants des de la part dreta”. Aquests gens es desactiven una vegada completat el desenvolupament embrionari.