CARMEN M. LÓPEZ Madrid | jueves, 07 de diciembre de 2017 h |

Gairebé sis anys han passat des que el Govern tirés endavant el Reial Decret 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS), però, la seva ombra segueix passejant pels passadissos parlamentaris.

Al llarg d’aquest temps, els grups de l’oposició han presentat les seves iniciatives, en moltes d’elles la seva derogació ha anat inherente.En definitiva, una ‘banda sonora’ que des de fa anys ha estat abanderada per l’esquerra.

El nou any no podria començar d’una altra manera a la cambra baixa, i el curs parlamentari arrencarà amb el mateix teló de fons, coincidint en el mateix guió PSOE i Podem.

El Grup Socialista ha presentat una proposició no de llei (PNL) al Congrés amb 10 mesures urgents per revertir les “retallades i les desigualtats provocades per les polítiques del PP en Sanitat, i recuperar un SNS públic, universal i de qualitat”. De la mateixa manera, podem ja té estructurada la bateria de propostes, que es podrien agrupar en unes sis, de cara als propers mesos.

“El RD 16/2012 va suposar retirar el dret a una targeta sanitària a 800.000 immigrants i obligar els pensionistes a pagar per les seves medicines”, recorden els socialistes, que assenyalen a més que les “llistes d’espera quirúrgiques sumen ja més de 600.00 persones” .

La formació és partidària de reformes socials i sanitàries “profundes i no cosmètiques”. Critiquen les propostes del PP i Ciutadans que busquen «una recentralització de competències”, ja que consideren que no resoldran les iniquitats.

Vacuna enfront del ‘cop de decret’

A més de les iniciatives que plantejaran aquestes formacions, la vacuna per fer front al ‘cop de decret’ ve en forma de dos projectes de llei, complementaris entre si. Per part del Grup Socialista plantegen revisar aquesta normativa per recuperar la universalitat en l’assistència. Podem, per la seva banda, vol revertir el fraccionament de la Cartera de Serveis.

La formació estatge materialitzarà aquesta iniciativa aquesta mateixa setmana, tal com va avançar la portaveu del partit, Amparo Botejara. Per la seva banda, el PSOE ho té més complicat pel veto pressupostari del Govern.

En matèria de finançament, el PSOE denuncia que “per primera vegada des de fa més d’una dècada, el Govern d’Espanya dedicarà a inversió pública en salut menys del sis per cent del PIB”, quantitat que “té previst seguir disminuint en els propers anys “. Des de la cambra baixa, intentaran impulsar un acord sobre finançament autonòmic.

Així mateix, de cara als pressupostos generals de l’Estat de l’any que, la formació socialista tornarà a demanar una finançament per al Fons de Cohesió sanitària de amb 87.200.000, i arribar al final de la legislatura a 150 milions. Pel que fa al Fons de Garantia Assistencial per assegurar la compensació entre territoris per l’assistència que presten a ciutadans d’altres comunitats, exigeixen promoure la cooperació en la prestació de serveis d’alta tecnologia i potenciar els centres de referència.

Aquestes dues propostes també formen part de la llista de peticions de la formació estatge. Així mateix, Podem buscarà incloure en els PGE 2018 un Fons d’Innovació per al finançament de nous tractaments. Una proposta que no és nova per al PSOE que porta temps reclamant-ho.

Podem treballarà perquè l’accés a les ajudes del Fons de Liquiditat Autonòmic no estiguin vinculades a la signatura del protocol de sostenibilitat amb Farmaindustria.

Millores en ocupació

En matèria d’ocupació, el portaveu socialista, Jesús María Fernández, buscarà “les condicions d’ocupació dels professionals adequades, una legislació que protegeixi el dret de tots a rebre assistència sanitària, i una cooperació entre Ministeri i comunitats basada en la lleialtat i respectuosa amb les competències de cadascú “.

Entre altres propostes, el Grup Socialista insta a suprimir els copagaments sanitaris i en els serveis d’ajuda a la dependència.

L’accés als tractaments d’hepatitis C per part de les institucions penitenciàries seran claus en les propostes d’aquests dos grups.

El mateix passa amb l’atenció primaria.De fet, el Congrés tancarà l’any amb una compareixença, impulsada per Podem per analitzar la situació del primer nivell assistencial, així com per instar el Govern a dotar-la de més finançament.

En aquesta línia, el PSOE també contempla acordar un Pla per reforçar l’AP, a més de dotar el Ingesa dels recursos necessaris per reduir la bretxa en la cobertura sanitària dels ciutadans de Ceuta i Melilla; i transferir la sanitat penitenciària a totes les CCAA abans de finalitzar la present legislatura.

En aquest sentit, de la mateixa manera que la formació estatge defensen assegurar l’accés de la població reclusa a tractaments com el de la hepatitis C.


PSOE



Ha proposat 10 mesures per recuperar “un Sistema Nacional de Salut públic, universal i de qualitat”



PODEM



També ha presentat una bateria de propostes per al pròxim curs, davant del decret 16/2012