Mar Barberà Barcelona | lunes, 30 de octubre de 2017 h |

El Govern de la generalitat ha aprovat la recuperació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Així s’ha acordat en la reunió de Govern del dimarts 24 d’octubre. En aquesta reunió també s’ha aprovat el nou pla director de salut mental i addiccions, un document que posa les bases per a l’abordatge de les malalties mentals a Catalunya i se situa, segons ha assegurat el conseller de Salut, Toni Comín, com una de les estratègies nacionals “més avançades d’Europa”.

‘L’Agència de Salut Pública de Catalunya es va crear mitjançant la Llei 18/2009 per implicar tots els departaments del Govern en la protecció i la promoció de la salut, en la prevenció de la malaltia i la vigilància de la salut pública, però l’any 2014 va perdre la seva personalitat jurídica i va quedar adscrita a la Conselleria de Salut, en concret exercint les seves funcions a partir de llavors des de la Secretaria de Salut Pública. “Aquesta agència servirà per respondre amb més agilitat davant les crisis de salut pública mundials i també per coordinar-nos millor amb altres actors del territori o administracions locals”, ha destacat Comín.

Augment de visites del 12,5%

Després de constatar un augment del 12,5% de les visites als ambulatoris de persones amb problemes de salut mental entre el 2013 i el 2016, el Govern ha aprovat el Pla director de salut mental i addiccions 2017-2019. Aquest Pla és l’instrument que ha d’orientar el Departament de Salut per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les actuacions que cal desenvolupar en l’àmbit de la salut mental i les addiccions, des de la prevenció dels trastorns mentals i les addiccions al seu tractament per tal de millorar la qualitat de vida de les persones afectades i la dels seus familiars. Els barris més desafavorits són els que han registrat un augment més notori de visites amb problemes de salut mental. “Constatem que on s’estan incrementant més les consultes és als barris de renda més baixa de Catalunya”, ha dit Comín. A Catalunya, segons les dades de l’Enquesta de salut de Catalunya de 2015 (ESCA), 1 de cada 6 persones declara que pateix problemes d’ansietat o depressió, amb més incidència en les dones (20,8%) que en els homes (12,2%), i en els grups de més edat, les classes socials menys afavorides i les persones amb un nivell d’estudis més baix. Per aquest motiu, “el Govern ha incrementat aquest any un 30 per cent el pressupost de salut mental, un total de 100 milions més”, ha dit Comín.

Amb tot, aquesta aprovació dependrà dels aconteixements polítics dels propers dies. Està previst que el Govern central aprovi l’article 155, fet que suposaria una intervenció més o menys directe del departament de Salut, entre d’altres. Tanmateix, s’ha de veure la decisió del Parlament i caldrà veure quines conseqüències tindrà tot plegat.