Mar Barberà Barcelona | viernes, 25 de noviembre de 2016 h |

La medicina personalitzada, el paper dels mòbils en l’adopció d’hàbits saludables o la seguretat en els sistemes informàtics de les organitzacions sanitàries van ser alguns dels temes tractats en el World of Health IT (WoHIT), el congrés europeu de salut i noves tecnologies. El congrés, celebrat el 21 i 22 de novembre al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, va reunir prop de mil participants provinents de vint-i-cinc països amb l’objectiu de millorar les estratègies de tecnologies de la informació i la comunicació de les organitzacions sanitàries. “Aquest esdeveniment vol donar quelcom realment únic i diferent, un espai d’exhibició innovador”, va dir Steve Lieber, president d’HIMSS, plataforma europea d’informàtica de la salut, organitzadora del congrés. Lieber va anunciar els nous hospitals europeus que han aconseguit un grau excepcional de maduresa digital, entre els quals n’hi ha un d’espanyol, la Fundació Hospital Comarcal d’Inca de Mallorca.

Seguretat informàtica

L’any 2015, el sector salut va ser el més atacat pels pirates informàtics, per sobre del sector financer o el governamental, segons un informe d’IBM Security Intelligence Index. La importància de la seguretat en els sistemes informàtics de les organitzacions sanitàries va centrar bona part del congrés. Anthanasios Drougkas, de l’Agència Europea per la Seguretat de les Xarxes i la Informació (Enisa), va recordar que almenys 19 hospitals europeus han patit intents de robatori d’informació en l’últim mig any. En aquesta línia, Drougkas va exposar algunes recomanacions clau que ajudaran a protegir els sistemes informàtics sanitaris, com ara que els governs identifiquin i avaluïn sistemes i serveis d’eHealth i desenvolupin un catàleg nacional, que el sector públic introdueixi directrius específiques sobre seguretat en cibersalut en l’àmbit nacional o que les organitzacions sanitàries augmentin les inversions en seguretat cibernètica.

Segons Elena Bonfiglioli, directora de desenvolupament de negoci en el sector salut de Microsoft a Europa, Orient Mitjà i Àsia, una tasca fonamental és treballar per la seguretat de les dades emmagatzemades al núvol. “Per a nosaltres és una prioritat que totes les dades dels pacients que estan en el núvol estiguin protegides, i que tota la transacció d’informació entre professionals i pacients sigui segura i privada”.

Bonfiglioli va destacar la important tasca de les noves tecnologies, que han permès molts avenços en el camp de la salut. “Han fet possible l’extracció de mostres d’ADN per crear medicaments personalitzats. Això és un avanç enorme”, va dir l’experta, qui va assegurar que “la tecnologia està canviant totalment la relació de la gent amb la sanitat i la sanitat en sí mateixa”.

Bofiglioli va explicar que estan treballant en donar noves eines als professionals de la salut , per exemple, en l’ús dels hologrames per preparar cirurgies. “A Alemanya i Noruega s’estan fent investigacions i proves en aquest camp. Els cirurgians podran veure en hologrames 3D el que després veuran en el cos del pacient, els òrgans afectats per un tumor per exemple, i així minimitzar els riscos de l’operació i maximitzar els resultats positius”.

Interoperabilitat de dades

Compartir la informació entre tots els actors implicats en l’atenció sanitària (pacients, metges, proveïdors, sistemes d’informació, etc.), complint tots els nivells de seguretat i privacitat, en el moment precís, milloraria la feina dels metges i la seva relació amb els pacients. Així ho va posar de manifest, Russell Leftwich, assessor clínic d’interoperabilitat d’InterSystems, que va parlar sobre la necessitat de connectar hospitals i xarxes, regions o països, per garantir que els pacients rebin una atenció basada en una informació més completa. “Es tracta de dotar de solucions connectades, integrades i centrades en el pacient a qualsevol centre d’atenció mèdica i hospitalària”. Leftwich va parlar sobre l’estàndard FHIR (Recursos d’Interoperabilitat Ràpids en Salut), un nou projecte d’estandarització HL7, que funciona com a canal per a l’intercanvi de dades en l’assistència sanitària i que es basa en els principis actuals de la indústria, incloent el núvol i la Web 2.0. Aquesta especificació HL7 es basa en la definició d’un conjunt de recursos que representen conceptes clínics granulars que es poden gestionar de forma aïllada, o agregats en documents complexos. Aquesta flexibilitat ofereix solucions coherents per a una àmplia gamma de problemes d’interoperabilitat. “Als metges, per exemple, els pediatres, els interessa accedir de manera visual i ràpida als quadres de creixement i no haver de buscar dades i saber si el nen està creixent de manera normal o no”.